Podstawowe informacje o kurkach
Kurka jest grzybem jadalnym, który bardzo łatwo znaleźć w pobliżu dębów szypułkowych. Kurki charakteryzują się bardzo jędrnym miąższem i barwą, od jasnopomarańczowej lub żółtej do jasnobrązowej. Jest to doskonały produkt do przygotowania gulaszów, zapiekanek i sosów, zarówno do ryb, jak i do mięsa
Właściwości
Jak w przypadku większości grzybów jadalnych, grzyb kurkowy posiada wiele składników odżywczych, które są bardzo dobre dla zdrowia. Oto główne właściwości:
Przeciwzapalne: ich aktywne związki mogą zapobiegać stanom zapalnym i utlenianiu komórek.
Antyoksydant: mają zdolność przekształcania wolnych rodników w stabilne cząsteczki, dzięki czemu spowalniają niszczenie komórek.
Uczestniczą w syntezie serotoniny: zawarte w nich witaminy przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania mózgu.
Jak konserwować kurki?
Istnieją różne sposoby konserwowania kurek, jeśli zbieramy je bezpośrednio z lasu.
Jednym z nich jest oczyszczenie ich z resztek roślinnych i ziemi, wysuszenie i przechowywanie w zamkniętym pojemniku w lodówce. W ten sposób mogą one przetrwać przez długi czas.
Inną metodą jest ich wysuszenie, choć w tym przypadku mogą stracić część swojego smaku i tekstury. Na koniec pozostaje opcja zamrożenia kurek, choć pamiętaj, że przed użyciem ich jako składników w swoich przepisach musisz je rozmrozić.
Jak czyścić kurki?
Nie zaleca się mycia kurek pod kranem, ponieważ mogą one wchłonąć zbyt dużo wody i podczas gotowania będą zbyt gąbczaste. Aby kurki były suche i czyste, a podczas gotowania zachowały swoją chrupkość, najlepiej użyć wilgotnej ściereczki lub szczotki do usuwania brudu.
Jak gotować kurki?
Przepisów na kurki jest wiele: z czosnkiem, z grilla, z mięsem, sauté… Jednym z najpopularniejszych jest jajecznica kurkowa, bardzo łatwa w przygotowaniu i dająca doskonałe efekty.
Do przygotowania jajecznicy z kurkami potrzebne będą następujące składniki:
- Kurki: 300 gramów
- 2 ząbki czosnku
- Sól.
- Oregano.
- 3 jaja.
- Oliwa z oliwek.
Oto kroki, które należy wykonać:
- Zrumienienie czosnku na oleju.
- Dodanie 300 gramów dobrze oczyszczonych kurek.
- Dodanie soli i oregano do smaku i pozwolenie im się gotować przez około kwadrans.
- Ubij jajka z odrobiną soli i dodaj je na patelnię.
Innym ciekawym przepisem są polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym. Poznaj ten przepis na www.szybkieprzepisy.pl